Dofinansowanie posiłków – benefit, który cieszy się niegasnącym uznaniem

Przeglądając rozmaite ogłoszenia o pracę, można natknąć się na wiele takich, w których znajdziemy informację o dodatkowych benefitach pracowniczych. Czasem będzie to prywatna opieka medyczna, czasem karta sportowa, a czasem dofinansowanie posiłków. Wśród pracowników coraz większą popularnością cieszą się dodatki żywieniowe. Nic dziwnego – posiłek spożywany w pracy znacząco podnosi wydajność, dostarcza energii na resztę dnia, pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze – nie musimy spędzać długich godzin na gotowaniu obiadu, a do tego możemy różnicować swoją dietę – dzisiaj kuchnia włoska, jutro węgierska, a pojutrze może coś egzotycznego? Korzystając z dofinansowania posiłków, nie musimy znać na pamięć książki kucharskiej, wystarczy, że wybierzemy się do pracowniczej stołówki lub zamówimy coś do biura. Nic dziwnego, że coraz więcej pracowników ten właśnie benefit stawia na czele swoich rekrutacyjnych wymagań.

Dofinansowanie posiłków dla pracowników – dlaczego warto?

Coraz więcej pracodawców zdaje sobie sprawę z tego, że aby przyciągnąć atrakcyjnych, solidnych i wykształconych pracowników, muszą zaoferować coś więcej niż tylko umowę o pracę i atrakcyjne wynagrodzenie. Wyjazdy integracyjne, wspólne wyjścia na kręgle, warsztaty kulinarne – jest wiele sposobów, by podbić serca swoich pracowników. Jednak zamiast narażać się na koszty, wymyślać wyszukane atrakcje, warto postawić na proste, sprawdzone i dobrze oceniane przez samych pracowników elastyczne benefity. Jednym z nich jest dofinansowanie posiłków dla pracowników. Dlaczego warto ponieść dodatkowy koszt i zainwestować w takie dofinansowania? Dzięki nim zaoszczędzimy czas – pracownicy nie będą wychodzić na posiłek poza miejsce pracy, zespół lepiej się zintegruje – projekty omawiane przy wspólnym stole zwykle zaczynają wyglądać zupełnie inaczej, niż w salce konferencyjnej, a dodatkowo dzięki dofinansowaniu nasz wizerunek się wzmocni. Pracownicy będą przy tym bardziej zaangażowani i zmotywowani do pracy. Brzmi świetnie, prawda?

Karta Lunch Pass – jak to działa?

Karta Lunch Pass daje pracownikom dostęp do pełnowartościowego posiłku nie tylko w godzinach pracy. Z karty można korzystać o dowolnej porze i w wybranym przez siebie miejscu. Bez względu na to, jakie preferencje kulinarne ma pracownik, czy unika pewnych produktów ze względu na alergie, czy przekonania – może swobodnie wybrać posiłek dla siebie w jednej z ponad 50 tyś restauracji w Polsce. Ulubiona pizza? Najlepiej od Pizza Portal. Słodkości? Tylko od A.Bliklego! Kawa i lody? Naturalnie Grycan. Sprytna aplikacja mobilna pozwala wyszukiwać informacje i promocje, by ulubione posiłki dostać w jeszcze lepszej cenie. Dodatkowo w porównaniu z kuponami żywieniowymi, kartę można w każdej chwili doładować dodatkowymi środkami, więc jeśli limit wyczerpie się, wystarczy ją zasilić, by bez przerwy korzystać z atrakcyjnych rabatów i zniżek. Karta Lunch Pass pozwala oszczędzać czas i pieniądze. Dzięki niej nie trzeba przejmować się gotowaniem obiadów czy przygotowywaniem lunchu do pracy. W ramach przerwy pracowniczej można w biurowej stołówce lub pobliskim bistro zamówić zrównoważony posiłek, który idealnie wpisze się w oczekiwania i potrzeby każdego pracownika. Bez względu na to, czy jesteśmy na diecie, czy wybieramy produkty bez glutenu albo unikamy alergenów – z Kartą Lunch Pass możemy w każdej chwili zamówić to, co najbardziej nam odpowiada. Co ważne, z karty możemy korzystać o dowolnej porze, więc nawet po pracy, kiedy akurat mamy ochotę na coś słodkiego, możemy sięgnąć po kartę i spełnić swoją zachciankę.

Dofinansowanie posiłków to świetny sposób na zmotywowanie pracownika do wydajnej i efektywnej pracy. To również narzędzie, które pozwala pracodawcom wzmocnić swój wizerunek oraz zbudować silny, zintegrowany zespół, który będzie mówił jednym głosem. Zamiast bonów do pracowniczej stołówki warto wybierać elastyczne rozwiązania – takie jak Karta Sodexo Lunch Pass pozwalająca na samodzielny wybór pory, rodzaju i miejsca posiłku każdemu pracownikowi.